Η βουβωνοκήλη είναι στην ουσία μια διόγκωση στη βουβωνική χώρα που εμφανίζεται λόγω της πρόπτωσης ενδοκοιλιακού σπλάχνου (συνηθέστερα τμήμα εντέρου ή ενδοκοιλιακό λίπος) μέσα από ένα αδύναμο σημείο στο τοίχωμα της κοιλιάς. Έτσι, τμήμα εντέρου ή ενδοκοιλιακό λίπος προεξέχει μέσω του χάσματος της κήλης. Όποτε ο ασθενής βήχει ή καταπονείται, όλο και περισσότερο τμήμα ενδοκοιλιακού σπλάχνου προβάλλει προς τα έξω. Πολλές φορές όταν ένας ασθενής διαγιγνώσκεται με βουβωνοκήλη ή οποιαδήποτε άλλη μορφή κήλης (ομφαλοκήλη, μετεγχειρητική κήλη, μηροκήλη, διαφραγματοκήλη και όχι μόνο) τείνει να αναζητά εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση, καθώς η πάθηση είθισται να αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Στην αναζήτησή του, συναντά αυτό που είναι γνωστό ως ζώνη κήλης. Τι είναι όμως αυτή και μπορεί μια ζώνη για βουβωνοκήλη να αποτρέψει τη χειρουργική επέμβαση; Είναι ασφαλής; 

Τι είναι η ζώνη για βουβωνοκήλη;

Η ζώνη για βουβωνοκήλη είναι ένα υποστηρικτικό βοήθημα σχεδιασμένο να ασκεί ήπια πίεση και να παρέχει υποστήριξη στην πάσχουσα περιοχή, με σκοπό να περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την προεξοχή της κήλης. Κρατώντας την κήλη στη θέση της, μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από συμπτώματα όπως ο πόνος, η δυσφορία ή το αίσθημα βάρους στην πάσχουσα περιοχή. Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε αυτές τις ζώνες ως έναν μη επεμβατικό τρόπο διαχείρισης της πάθησης, ειδικά αν φοβούνται να υποβληθούν σε χειρουργείο. Αυτές οι ζώνες διατίθενται σε διάφορα σχέδια, ανάλογα με τον τύπο και τη θέση της κήλης. Κάποιες είναι ειδικά κατασκευασμένες για βουβωνοκήλες, ενώ άλλες προορίζονται για ομφαλοκήλες ή κοιλιακές κήλες. Η ζώνη αυτή ήταν κάποτε πολύ δημοφιλής. Ωστόσο, με την πάροδο των ετών διαπιστώθηκε ότι δεν είναι τόσο χρήσιμο όσο θεωρούσαν πολλοί. Παρόλο που ο μηχανισμός φαίνεται πολύ απλός, μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ζημιά παρά να ωφελήσει.

Μπορεί μια τέτοια ζώνη να αποτελέσει θεραπευτική επιλογή για μια βουβωνοκήλη; 

Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι, αν και μια ζώνη για βουβωνοκήλη μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα, δεν θεραπεύει την κήλη. Η μόνη οριστική επιλογή θεραπείας μιας κήλης είναι η χειρουργική επέμβαση. Χωρίς χειρουργική επέμβαση, η κήλη δεν μπορεί να αποκατασταθεί από μόνη της και, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως η περίσφιξη (όπου το περιεχόμενο της κήλης παγιδεύεται στο κηλικό στόμιο και δεν μπορεί να αναταχθεί), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία και νέκρωση του σπλάχνου. 

Μειονεκτήματα μιας τέτοιας ζώνης

Αν και μια ζώνη για βουβωνοκήλη προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, συνοδεύονται από περιορισμούς και σημαντικά μειονεκτήματα. Ένα ζήτημα είναι ότι η παρατεταμένη χρήση μιας τέτοιας ζώνης μπορεί να αποδυναμώσει τους γύρω μυς με την πάροδο του χρόνου, επιδεινώνοντας την κήλη. Η συμπίεση της πάσχουσας  περιοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να ελαττώσει την παροχή αίματος. Λόγω της συνεχούς συμπίεσης, οι μύες μπορεί να αρχίσουν να αποδυναμώνονται και να ατροφούν. Έτσι, η ζώνη μπορεί να κάνει τους ήδη αδύναμους κοιλιακούς μύες ακόμα πιο αδύναμους, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την κήλη. Επίσης, εάν η ζώνη εφαρμοστεί σφιχτά πάνω στη βουβωνοκήλη, το τμήμα του εντέρου το οποίο προβάλλει από το κηλικό στόμιο, μπορεί να συμπιεστεί υπερβολικά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εν τέλει βλάβη στο έντερο.

Επιπλέον, οι ζώνες κήλης πρέπει να εφαρμόζονται σωστά για να είναι αποτελεσματικές. Μια ζώνη που δεν εφαρμόζει καλά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, να περιορίσει την κίνηση ή ακόμα και να πιέσει την κήλη με λάθος τρόπο, προκαλώντας επιπλέον πόνο ή επιδείνωση της κατάστασης. Τέλος, η υπερβολική εξάρτηση από τη ζώνη αντί της εύρεσης ουσιαστικής και οριστικής λύσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Οριστική θεραπεία μιας βουβωνοκήλης

Η μόνη επιλογή οριστικής θεραπείας μιας βουβωνοκήλης είναι η χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές, η πιο σύγχρονη εκ των οποίων είναι η ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική προσέγγιση. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης το περιεχόμενο της κήλης επανατοποθετείται στην αρχική του θέση και το αδύναμο σημείο στο κοιλιακό τοίχωμα αποκαθίσταται με τη χρήση πλέγματος ή ραμμάτων εάν η κήλη είναι αρκετά μικρή. Η αποκατάσταση του αδύναμου σημείου στο κοιλιακό τοίχωμα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτρέπει τυχόν μελλοντική υποτροπή της πάθησης. Οι εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία και τις χειρουργικές τεχνικές έχουν καταστήσει την αποκατάσταση της κήλης πιο ασφαλή και πιο αποτελεσματική, ενώ συνεπάγονται ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς. Η καθυστέρηση της χειρουργικής επέμβασης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του ασθενούς. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος (εκτός αν η ασθενής κυοφορεί) να αναβληθεί η χειρουργική αποκατάσταση της κήλης.

Γενικά, αν και μια ζώνη για βουβωνοκήλη μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση και υποστήριξη, δεν αποτελεί μόνιμη λύση, ούτε αντιμετωπίζει το υποκείμενο πρόβλημα. Ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί μόνιμα μια κήλη είναι μέσω χειρουργικής επέμβασης. Ο Γενικός Χειρουργός στην Αθήνα Δρ. Βασίλειος Κοντοστόλης αποκαθιστά χειρουργικά σε έγκαιρο χρονικό διάστημα κάθε τύπο κήλης προς αποφυγή επικίνδυνων επιπλοκών.