Οι κήλες αποτελούν μια διαδεδομένη πάθηση που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική προβολή οργάνων ή ιστών μέσω εξασθενημένων ή ελαττωματικών δομών, συνηθέστερα του κοιλιακού τοιχώματος. Αυτές οι κήλες μπορούν να εκδηλωθούν σε διάφορες ανατομικές θέσεις, όπως στη βουβωνική χώρα, στην περιοχή του ομφαλού, σε διάφορα σημεία της κοιλιακής χώρας ή στο διάφραγμα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων παραμένουν ασυμπτωματικές, ωστόσο συχνά απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση για την πρόληψη επικίνδυνων επιπλοκών.

Κήλες: Παθοφυσιολογία

Οι κήλες προκύπτουν από έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης και της ελλιπούς ακεραιότητας του κοιλιακού τοιχώματος. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη κηλών είναι πολυπληθείς, ενώ μπορούν να διακριθούν σε συγγενείς και επίκτητους. Αρχικά, μερικά άτομα γεννιούνται με συγγενείς αδυναμίες στο κοιλιακό τοίχωμα, γεγονός που τα καθιστά πιο ευαίσθητα στις κήλες. Παράλληλα, παράγοντες όπως κάποια προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της κοιλιάς,  κοιλιακό τραύμα, παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, χρόνιος βήχας και χρόνια δυσκοιλιότητα μπορούν να αποδυναμώσουν το κοιλιακό τοίχωμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κήλης. Τέλος, τυχόν λοιμώξεις ή φλεγμονώδεις καταστάσεις μπορεί να αποδυναμώσουν περαιτέρω το κοιλιακό τοίχωμα.

Κήλες: Τύποι

Οι κήλες μπορούν να εμφανιστούν σε πολλές ανατομικές θέσεις, με τους πιο συνηθισμένους τύπους να είναι:
  • Βουβωνοκήλη: Εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα και μπορεί να κατηγοριοποιηθεί περαιτέρω σε άμεσες ή έμμεσες. Οι έμμεσες βουβωνοκήλες εμφανίζονται λόγω συγγενούς αδυναμίας του κοιλιακού τοιχώματος, ενώ οι άμεσες βουβωνοκήλες συνήθως αναπτύσσονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
  • Ομφαλοκήλη: Αυτός ο τύπος κήλης περιλαμβάνει προεξοχή του κοιλιακού περιεχομένου μέσω της εξασθενημένης περιοχής γύρω από τον ομφαλό, που συνήθως παρατηρείται σε βρέφη και μικρά παιδιά.
  • Μηροκήλη: Η κήλη αυτή, που απαντάται κυρίως στις γυναίκες, συνιστά προεξοχή ενδοκοιλιακού οργάνου ή ιστού μέσω του μηριαίου πόρου κάτω από τον βουβωνικό σύνδεσμο.
  • Μετεγχειρητική κήλη: Η κήλη αυτή προκύπτει λόγω ελαττώματος στο κοιλιακό τοίχωμα που προέκυψε λόγω κάποιας προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης και εκδηλώνεται ακριβώς στο σημείο της τομής.
  • Διαφραγματοκήλη: Η διαφραγματοκήλη εμφανίζεται όταν μέρος του στομάχου προβάλλει μέσω του διαφράγματος στην θωρακική κοιλότητα, μια πάθηση που συνήθως σχετίζεται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ).

Κήλες: Συμπτώματα & αντιμετώπιση

Η κλινική εικόνα της κήλης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τη βαρύτητα της κήλης. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν αρχικά την εμφάνιση ενός ορατού εξογκώματος στην πάσχουσα περιοχή. Ενδέχεται να εκδηλωθεί επίσης πόνος ή δυσφορία, που μπορεί να επιδεινωθεί με τη σωματική δραστηριότητα. Σε περιπτώσεις εντερικής απόφραξης μπορεί να εμφανιστεί επίσης ναυτία, έμετος ή δυσκολία αποβολής κοπράνων.

Ως προς τις επιλογές θεραπείας, οι περισσότερες κήλες απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του εξασθενημένου κοιλιακού τοιχώματος και την επανατοποθέτηση του μετατοπισμένου ιστού. Οι ελάχιστα επεμβατικές λαπαροσκοπικές και ρομποτικές τεχνικές εφαρμόζονται όλο και περισσότερο για την αποκατάσταση της κήλης, προσφέροντας ταχύτερη αποκατάσταση και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Ο Γενικός Χειρουργός στην Αθήνα Δρ. Βασίλειος Κοντοστόλης εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες λαπαροσκοπικές ή ρομποτικές τεχνικές για την αποκατάσταση κάθε είδους κήλης.

ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ

ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗ

ΜΗΡΟΚΗΛΗ

ΚΗΛΗ SPIEGEL

ΚΗΛΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ (SPORTSMAN HERNIA)

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΚΗΛΗ – ΚΗΛΗ ΛΕΥΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ

ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ