Η βουβωνοκήλη είναι ένα εξόγκωμα που εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα, στην περιοχή μεταξύ του κάτω μέρους της κοιλιάς και του μηρού. Μια τέτοιου είδους κήλη εμφανίζεται εξαιτίας της εξασθένησης του μυϊκού τοιχώματος στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας, γεγονός που ωθεί ένα μέρος του λιπώδους ιστού ή του εντέρου να εισχωρήσει μέσα σε αυτό δημιουργώντας ένα εξόγκωμα κάτω από το δέρμα. Μπορεί να δημιουργηθεί είτε από τη στιγμή της γέννησης ή κατά την πάροδο της ζωής ενός ατόμου, και εμφανίζεται είτε στη μία ή και στις δύο πλευρές της βουβωνικής περιοχής.

Η συγκεκριμένη μορφή κήλης συναντάται συνήθως σε δύο μορφές, τη λοξή και την ευθεία. Η πρώτη αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή της πάθησης, που διαμορφώνεται συχνά από τη γέννηση του εμβρύου. Παρουσιάζεται σε μεγάλο ποσοστό στον ανδρικό πληθυσμό. Η εμφάνιση ευθείας βουβωνοκήλης είναι πιο κοινή στον ενήλικο πληθυσμό, και πιο συγκεκριμένα στις γυναίκες, αλλά και στους άνδρες προχωρημένης ηλικίας. Δημιουργούνται εξαιτίας της εξασθένησης των μυών του κοιλιακού τοιχώματος που εξελίσσεται σταδιακά ή προκαλείται εξαιτίας χρόνιας καταπόνησης λόγω της άρσης βαρέων αντικειμένων.

Μια βουβωνοκήλη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη λόγω της συνεχούς διόγκωσής της, με αποτέλεσμα τμήμα του ιστού ή του εντέρου να παγιδευτεί μέσα στο χώρο που έχει δημιουργήσει το εξόγκωμα και να αποκοπεί η παροχή αίματος. Αυτή η περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε περίσφιξη, μια πάθηση όπου τίθεται σε κίνδυνο η παροχή αίματος στο λεπτό έντερο που έχει παγιδευτεί, και μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία ή νέκρωση, γεγονός που επιβάλει άμεση χειρουργική επέμβαση, καθώς κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς.

Βουβωνοκήλη: Αίτια εμφάνισης

Τα αίτια με βάση τα οποία δημιουργείται μια βουβωνοκήλη δεν είναι πάντα ξεκάθαρα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να συντελέσουν στην εμφάνιση ή επιδείνωση της πάθησης, όπως:

  • Η κληρονομική προδιάθεση
  • Το ανδρικό φύλο ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Ο χρόνιος βήχας
  • Η άρση βαρέων αντικειμένων
  • Η παχυσαρκία
  • Η δυσκοιλιότητα
  • Το κάπνισμα
  • Η εγκυμοσύνη, ιδίως σε περιπτώσεις διαδοχικών τοκετών

Βουβωνοκήλη: Συμπτώματα

Στα συμπτώματα τα οποία υποδηλώνουν την ύπαρξη βουβωνοκήλης συγκαταλέγονται:

  • Ύπαρξη εξογκώματος στη μία ή σε αμφότερες τις πλευρές του ηβικού οστού
  • Πόνος ή αίσθημα καύσου στην περιοχή όπου εμφανίζεται το εξόγκωμα
  • Πόνος, ενόχληση, αίσθηση βάρους, τραβήγματος ή αδυναμίας στη βουβωνική χώρα
  • Πόνος και πρήξιμο γύρω από την περιοχή των όρχεων για τον ανδρικό πληθυσμό

Διάγνωση Βουβωνοκήλης

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται μέσα από τη διενέργεια κλινικής εξέτασης, με παράλληλη λήψη ιστορικού ώστε να διαπιστωθούν τα συμπτώματα. Σε περίπτωση εγκλεισμού ή περίσφιξης μπορεί να πραγματοποιηθεί ακτινογραφία αξονική τομογραφία για τον προσδιορισμό της έκτασης του προβλήματος.

Βουβωνοκήλη: Θεραπεία

Μια βουβωνοκήλη δεν βελτιώνεται ούτε υποχωρεί από μόνη της. Εάν κάποιος ασθενής διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη πάθηση, ο γιατρός πιθανότατα θα συστήσει χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση συνιστάται συνήθως εάν η κήλη προκαλεί πόνο, σοβαρά ή επίμονα συμπτώματα ή εάν αναπτυχθούν σοβαρές επιπλοκές.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χειρουργικής επέμβασης για τη βουβωνοκήλη, το ανοιχτό χειρουργείο και η λαπαροσκοπική αποκατάσταση. Στο ανοιχτό χειρουργείο πραγματοποιείται μια τομή μέσω του δέρματος στη βουβωνική χώρα. Ο χειρουργός τοποθετεί την κήλη πίσω στο εσωτερικό της κοιλιάς και κλείνει το κοιλιακό τοίχωμα με ράμματα. Μερικές φορές ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα συνθετικό πλέγμα για να ενισχύσει την αδύναμη περιοχή του τοιχώματος και να αποτρέψει τυχόν υποτροπές.

Στη λαπαροσκοπική χειρουργική, η οποία συνιστά ελάχιστα επεμβατική τεχνική, πραγματοποιούνται μερικές μικρές τομές, στη μία εκ των οποίων (στην περιοχή του ομφαλού) εισάγεται το λαπαροσκόπιο. Αυτό αποτελεί ένα μακρόστενο εργαλείο με μια μικροσκοπική κάμερα στο άκρο του, το οποίο προσφέρει στο χειρουργό τη μέγιστη ορατότητα στην περιοχή ώστε να αποκαταστήσει αποτελεσματικά το πρόβλημα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία γίνεται ανάταξη της κήλης, ενώ παράλληλα ενισχύεται με συνθετικό πλέγμα η αδυναμία στο κοιλιακό τοίχωμα. Ο χρόνος αποκατάστασης μετά τη λαπαροσκόπηση μπορεί να είναι μικρότερος από ό,τι για την ανοιχτή επέμβαση, με μηδαμινή απώλεια αίματος και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο και να επιστρέψει σπίτι του την ίδια μέρα. Ο Γενικός Χειρουργός στην Αθήνα Δρ. Βασίλειος Κοντοστόλης εφαρμόζει με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας τη λαπαροσκοπική προσέγγιση για την αποκατάσταση της συγκεκριμένης μορφής κήλης.