Η περιοχή του πρωκτού, ο πρωκτικός σωλήνας και οι περιβάλλοντες ιστοί μπορεί να επηρεαστούν από διάφορες παθολογικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ιδιαίτερα συχνά παθήσεις του πρωκτού. Αυτές οι καταστάσεις, αν και στην πλειοψηφία τους είναι καλοήθεις, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικό πόνο, ενόχληση και δυσφορία, ασκώντας εμπόδια στην καθημερινότητα του ασθενούς και μειώνοντας την ποιότητα της ζωής του. Στις πιο κοινές παθήσεις του πρωκτού συγκαταλέγονται οι αιμορροΐδες, η ραγάδα πρωκτού, τα συρίγγια, το περιεδρικό απόστημα και η πρόπτωση ορθού, μεταξύ άλλων.

Παθήσεις πρωκτού: Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες φυσιολογικά αποτελούν ένα δίκτυο φλεβών στο κανάλι του πρωκτού. Πρόβλημα εμφανίζεται όταν αυτές διογκώνονται ή παρουσιάζουν φλεγμονή, προκαλώντας πόνο, κνησμό και αιμορραγία. Χωρίζονται σε εσωτερικές και εξωτερικές ανάλογα με το αν πρόκειται για τις φλέβες στο εσωτερικό του πρωκτού, ή στο δέρμα που επενδύει αυτόν. Η παθοφυσιολογία των αιμορροΐδων περιλαμβάνει αυξημένη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία του ορθού και του πρωκτού, που συχνά σχετίζεται με παράγοντες όπως η χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια, η καταπόνηση κατά τις κινήσεις του εντέρου, η εγκυμοσύνη ή η παχυσαρκία. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο, κνησμό και έντονο κόκκινο αίμα κατά τη διάρκεια ή μετά τις κενώσεις του εντέρου. Η θεραπεία κυμαίνεται από συντηρητικά μέτρα όπως διατροφικές αλλαγές και τοπικές αλοιφές έως πιο επεμβατικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Βέβαια, πλέον οι αιμορροΐδες μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, άμεσα κι ανώδυνα με τη χρήση laser.

Παθήσεις πρωκτού: Ραγάδα πρωκτού

Η ραγάδα πρωκτού είναι ένα μικρό σχίσιμο ή ρωγμή στην επένδυση του πρωκτικού πόρου, που οδηγεί σε πόνο και αιμορραγία. Οι ραγάδες συνήθως προκύπτουν από τραύμα στον ιστό του πρωκτού, το οποίο μπορεί να προκύψει από τη διέλευση σκληρών κοπράνων. Η παθοφυσιολογία περιλαμβάνει τραυματισμό του βλεννογόνου του πρωκτού, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε σπασμό των μυών του πρωκτικού σφιγκτήρα και σε ελλιπή επούλωση. Η κλινική εικόνα της πάθησης περιλαμβάνει οξύ πόνο κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου και έντονο κόκκινο αίμα στο χαρτί τουαλέτας ή στα κόπρανα. Η συντηρητική αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει διατροφικές τροποποιήσεις και τοπικά φάρμακα. Σοβαρές ή χρόνιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν πιο επεμβατική προσέγγιση, η οποία πλέον μπορεί να διενεργηθεί αναίμακτα κι ανώδυνα με ειδικό laser.

Παθήσεις πρωκτού: Περιεδρικά συρίγγια

Τα περιεδρικά συρίγγια συνιστούν μια ανώμαλη δίοδο επικοινωνίας μεταξύ του πρωκτικού πόρου και του δέρματος κοντά στον πρωκτό. Συχνά προκύπτει έπειτα από ένα περιεδρικό απόστημα το οποίο δεν έχει παροχετευτεί σωστά. Η παθοφυσιολογία περιλαμβάνει το σχηματισμό ενός αποστήματος ως αποτέλεσμα κάποιας λοίμωξης στην περιοχή, το οποίο τελικά παροχετεύεται από μόνο του, αφήνοντας μια μη φυσιολογική σύνδεση μεταξύ του πρωκτικού πόρου και του δέρματος. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο, οίδημα και έκκριση πύου από ένα άνοιγμα κοντά στον πρωκτό. Η κύρια θεραπεία είναι χειρουργική, η οποία μπορεί ωστόσο να πραγματοποιηθεί με ανώδυνο τρόπο μέσω της εφαρμογής laser.

ΣΥΡΙΓΓΙΑ

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ

ΡΑΓΑΔΑ ΠΡΩΚΤΟΥ – ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ

ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ

ΠΡΟΠΤΩΣΗ ΟΡΘΟΥ