H ομφαλοκήλη παρατηρείται όταν μέρος του εντέρου διογκώνεται μέσω του ανοίγματος των κοιλιακών μυών κοντά στον ομφαλό. Διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, την ομφαλική και την παρομφαλική κήλη, ανάλογα με το αν εμφανίζονται στην περιοχή του ομφαλού ή λίγο πιο κάτω από αυτόν. Το ενδοκοιλιακό περιεχόμενο, δηλαδή το τμήμα του λεπτού ή του παχέως εντέρου, προβάλλει μέσα από τον ομφαλικό δακτύλιο.

Η συγκεκριμένη μορφή κήλης μπορεί να αποβεί επικίνδυνη εάν ο προεξέχων κοιλιακός ιστός παγιδευτεί (εγκλειστεί) και δεν μπορεί πλέον να ωθηθεί πίσω στην κοιλιακή χώρα. Αυτό μειώνει την παροχή αίματος στο τμήμα του παγιδευμένου εντέρου και μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακό άλγος και βλάβη των ιστών. Εάν το πρόβλημα δεν εντοπιστεί εγκαίρως, υπάρχει η πιθανότητα περίσφιξης, δηλαδή να αποκοπεί η ροή αίματος προς το παγιδευμένο τμήμα του εντέρου, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία και νέκρωση. Η συγκεκριμένη περίπτωση χρειάζεται επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.

Ομφαλοκήλη: Αιτίες εμφάνισης

Οι ομφαλοκήλες είναι πιο συχνές κατά τη βρεφική ηλικία, ειδικά όταν το νεογνό έχει γεννηθεί πρόωρα ή έχει ελλιπές βάρος, αλλά μπορούν να επηρεάσουν και τους ενήλικες. Στους ενήλικες, η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση συμβάλλει στην εμφάνιση ομφαλοκήλης. Η αύξηση της πίεσης στην κοιλιά οφείλεται σε:

  • Παχυσαρκία
  • Διαδοχικές εγκυμοσύνες ή εγκυμοσύνες διδύμων/τριδύμων
  • Ύπαρξη υγρού στην κοιλιακή κοιλότητα
  • Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά
  • Μακροχρόνια περιτοναϊκή κάθαρση για τη θεραπεία της νεφρικής ανεπάρκειας
  • Άρση βαρέων αντικειμένων
  • Χρόνιος βήχας

Ομφαλοκήλη: Συμπτώματα

Η ομφαλοκήλη μοιάζει με εξόγκωμα στον ομφαλό εξαιτίας της διόγκωσης στην περιοχή. Αν το μέγεθός της αυξηθεί ή παρουσιαστούν επιπλοκές, μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά συμπτώματα όπως πόνος, σε περίπτωση αύξησης του μεγέθους της και επιπλοκών. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, εντοπίζονται πεπτικές κι εντερικές διαταραχές, αλλά και αίσθημα βάρους στην περιοχή. Όταν το μέγεθος της ομφαλοκήλης είναι μεγάλο, προκαλείται έντονος πόνος και δυσφορία στην περιοχή του στομάχου.

Διάγνωση ομφαλοκήλης

Η διάγνωση της ομφαλοκήλης πραγματοποιείται με τη διενέργεια κλινικής εξέτασης παράλληλα με τη λήψη ιστορικού του εκάστοτε ασθενούς. Αν υπάρχει λόγος για διεξοδικότερη απεικόνιση της περιοχής, ο αρμόδιος ιατρός μπορεί να ζητήσει τη διεξαγωγή υπερηχογραφήματος.

Ομφαλοκήλη: Θεραπεία

Η ομφαλοκήλη είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται χειρουργικά αν έχει προηγηθεί εμφάνιση συμπτωμάτων. Κατά την επέμβαση ο Γενικός Χειρουργός στην Αθήνα Δρ. Βασίλειος Κοντοστόλης πραγματοποιεί μια τομή στη βάση της κοιλιάς και ωθεί τον προεξέχοντα ιστό πίσω στη θέση του. Μπορεί να επιλέξει να διενεργήσει είτε ανοιχτή είτε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο χειρουργός θα ράψει τους μύες του κοιλιακού τοιχώματος μεταξύ τους για να κλείσει την τρύπα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ειδικά συνθετικά πλέγματα για να ενισχύσει την περιοχή και να αποτρέψει τυχόν υποτροπές. Η λαπαροσκοπική επέμβαση πραγματοποιείται με την εισαγωγή του λαπαροσκοπίου, ενός όργανου που εισέρχεται μέσω μιας μικρής τομής και με την κάμερα που διαθέτει στο άκρο του προσφέρει στον χειρουργό ορατότητα υψηλής ευκρίνειας στην πάσχουσα περιοχή. Τα οφέλη της συγκεκριμένης τεχνικής περιλαμβάνουν λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, ελάχιστη απώλεια αίματος, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και άμεση επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.