Η χειρουργική ογκολογία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκδηλώνονται στο παχύ έντερο, το στομάχι και το πάγκρεας. Αυτές οι κακοήθειες είναι συχνά ιδιαίτερα απειλητικές για τη ζωή των ασθενών, καθιστώντας αναγκαία μια πολύπλευρη προσέγγιση που συνδυάζει τη χειρουργική επέμβαση με τις επικουρικές θεραπείες.

Χειρουργική ογκολογία & καρκίνος του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αφορά την ανάπτυξη καρκινικού όγκου στο παχύ έντερο ή το τελικό τμήμα του, το ορθό. Η χειρουργική επέμβαση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας. Σε περιπτώσεις εντοπισμένου καρκίνου του παχέος εντέρου, το τμήμα του παχέος εντέρου στο οποίο εντοπίζεται ο όγκος αφαιρείται χειρουργικά, με τα δύο άκρα να επανασυνδέονται. Αφαιρούνται επίσης στον ίδιο χειρουργικό χρόνο και οι γειτονικοί λεμφαδένες. Η έκταση της εκτομής εξαρτάται από τη θέση και το μέγεθος του όγκου. Εάν χρειαστεί να αφαιρεθεί μεγάλο τμήμα του οργάνου και η επανασύνδεση των άκρων δεν είναι εφικτή, δημιουργείται κολοστομία προκειμένου να επιτρέψει στα κόπρανα να εξέλθουν από το σώμα μέσω ενός ανοίγματος στο κοιλιακό τοίχωμα. Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως η λαπαροσκοπική και η ρομποτική προσέγγιση εφαρμόζονται όλο και περισσότερο για τη μείωση του χειρουργικού τραύματος, τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών και την επίσπευση της ανάρρωσης.

Καρκίνος στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου είναι μια σχετικά διαδεδομένη κακοήθεια που συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, η οποία περιλαμβάνει αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος του στομάχου. Η ολική γαστρεκτομή περιλαμβάνει πλήρη αφαίρεση του οργάνου, ενώ η μερική γαστρεκτομή αφαιρεί μόνο το τμήμα του στομάχου στο οποίο εντοπίζεται ο όγκος. Γίνεται επίσης αφαίρεση των γειτονικών λεμφαδένων. Οι λαπαροσκοπικές και ρομποτικές τεχνικές έχουν κερδίσει δημοτικότητα στη χειρουργική ογκολογία και για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου, μειώνοντας τον χρόνο ανάρρωσης και τις επιπλοκές.

Χειρουργική ογκολογία & καρκίνος του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι γνωστός για την επιθετική του φύση και την απαιτητική θεραπεία του. Η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια επιλογή και σε αυτή τη μορφή καρκίνου. Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες χειρουργικές τεχνικές, μια εκ των οποίων είναι η επέμβαση Whipple ή αλλιώς παγκρεατοδωδεκαδακτυλοεκτομή. αυτή η πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει αφαίρεση της κεφαλής του παγκρέατος, του δωδεκαδακτύλου, μέρους του κοινού χοληδόχου πόρου και της χοληδόχου κύστης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κριθεί απαραίτητη η αφαίρεση ολόκληρου του παγκρέατος.

Η χειρουργική ογκολογία παραμένει ένα κρίσιμο συστατικό στη διαχείριση του καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του παγκρέατος. Οι εξελίξεις στις χειρουργικές τεχνικές, την περιεγχειρητική φροντίδα και τις αναδυόμενες θεραπείες βελτιώνουν τα αποτελέσματα και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Ωστόσο, η έγκαιρη ανίχνευση, η πρόληψη και μια διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των κακοηθειών. Ο Γενικός Χειρουργός στην Αθήνα, Δρ. Βασίλειος Κοντοστόλης, πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση πλήθους κακοηθειών.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΩΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ