Η κήλη Spiegel αποτελεί μια σπάνια μορφή κήλης που εντοπίζεται στο κοιλιακό τοίχωμα. Εμφανίζεται μέσα από ελάττωμα σαν σχισμή στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα, λίγο πιο κάτω από τον ομφαλό. Η κήλη αυτή εντοπίζεται στη σπιγγέλειο περιτονία, η οποία χωρίζει δύο είδη κοιλιακών μυών, τους ορθούς κοιλιακούς μύες και τους λοξούς κοιλιακούς. Κατά συνέπεια, δεν αναπτύσσεται συνήθως κάτω από τα στρώματα λίπους, αλλά μάλλον μεταξύ των μυών και της περιτονίας. Αυτή η πάθηση μπορεί να επηρεάσει το έντερο, τη σκωλεικοειδή απόφυση και άλλα όργανα.

Αίτια εμφάνισης κήλης Spiegel

Η συγκεκριμένη κήλη είναι σπάνια στην εμφάνισή της, αλλά εντοπίζεται πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες, ειδικά από την ηλικία των 30 έως 70 ετών. Άλλα αίτια εμφάνισης συνιστούν:

  • η παχυσαρκία
  • οι διαδοχικές εγκυμοσύνες
  • η ξαφνική απώλεια βάρους
  • ο χρόνιος βήχας
  • η χρόνια δυσκοιλιότητα
  • τα τραύματα του κοιλιακού τοιχώματος.

Συμπτώματα κήλης Spiegel

Τα συμπτώματα μιας τέτοιας κήλης μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά άλλων κηλών που εντοπίζονται στην κοιλιακή περιοχή. Αυτό καθιστά αδύνατη τη διάγνωσή της με βάση μόνο τα συμπτώματα.

Λόγω της θέσης της μεταξύ των μυϊκών στιβάδων, μια κήλη Spiegel τείνει να μην προκαλεί αισθητό πρήξιμο. Ωστόσο, τα πολύ αδύνατα άτομα με ορατούς κοιλιακούς μύες μπορεί να παρατηρήσουν κάποια διόγκωση.

Τα περισσότερα άτομα με τη συγκεκριμένη πάθηση βιώνουν εντοπισμένο έντονο πόνο στο σημείο όπου βρίσκεται η κήλη, ο οποίος επιδεινώνεται όταν καταπονούν τους κοιλιακούς μύες ασκώντας ενδοκοιλιακή πίεση ή κάνοντας συγκεκριμένες κινήσεις. Παράλληλα, οι ασθενείς στην πλειοψηφία αισθάνονται βάρος ή ενόχληση στην περιοχή.

Το μικρό μέγεθος του χάσματος μιας κήλης Spiegel (μικρότερο από 2 εκατοστά) εγκυμονεί κίνδυνο εμφάνισης περίσφιξης. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να διακοπεί την παροχή αίματος στα κύρια όργανα ή να προκαλέσει απόφραξη του εντέρου, προκαλώντας ισχαιμία και νέκρωση. Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν περίσφιξη περιλαμβάνουν εμετό, ναυτία και έντονο κοιλιακό άλγος, οπότε είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση άμεσα.

Διάγνωση κήλης Spiegel

Η διάγνωση για μια κήλη Spiegel πραγματοποιείται με τη διενέργεια κλινικής εξέτασης από τον αρμόδιο ιατρό με παράλληλη λήψη του ιστορικού του ασθενούς, ενώ μπορεί να ζητηθεί υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία. Σε περίπτωση που σε ένα άτομο με παχυσαρκία υπάρχει η υποψία για τη συγκεκριμένη πάθηση, μπορεί να χρειαστεί ερευνητική λαπαροσκόπηση.

Θεραπεία κήλης Spiegel

Η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης για μια κήλη Spiegel, είτε με ανοιχτό χειρουργείο είτε με λαπαροσκοπική επέμβαση. Η αναμονή δεν είναι καλή ιδέα γιατί η κήλη δεν θα βελτιωθεί από μόνη της.

Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός εντοπίζει το κενό στην σπιγγέλεια περιτονία και θα ωθήσει το προεξέχον όργανο πίσω στην κοιλιά. Μετά από αυτό, κλείνει το κενό με ράμματα ή τοποθετώντας συνθετικό πλέγμα σε αυτό για την ενίσχυση της πάσχουσας περιοχής.

Με τη λαπαροσκοπική χειρουργική, ο γενικός χειρουργός πραγματοποιεί τρεις μικρές τομές, ενώ με τη χρήση του λαπαροσκοπίου αποκτά ευκρινή εικόνα για την αποτελεσματική επιδιόρθωση του προβλήματος. Έτσι επιτυγχάνεται ταχύτερη ανάρρωση, ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος και άμεση επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες.