Οι όζοι του θυρεοειδούς αδένα αποτελούν αρκετά συχνό φαινόμενο, με μικρό ποσοστό κακοήθειας (5%). Ωστόσο, αν αναπτυχθεί κακοήθεια, τότε γίνεται λόγος για καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί τη συχνότερη μορφή κακοήθειας που εντοπίζεται στο ενδοκρινικό σύστημα. Διακρίνεται σε διάφορους τύπους, ανάλογα με την προέλευσή του, και ο κάθε τύπος αναπτύσσει διαφορετική πορεία εξέλιξης και πιθανότητας υποτροπών και μεταστάσεων.

Τα κακοήθη καρκινώματα του θυρεοειδούς διακρίνονται σε θηλώδη, θυλακιώδη, μυελοειδή, και αναπλαστικά. Άλλοι πιο σπάνιοι τύποι του θυρεοειδούς αδένα περιλαμβάνουν το λέμφωμα, το τεράτωμα, αλλά και τις μεταστάσεις από την ύπαρξη κακοήθειας σε άλλα όργανα. Ορισμένες από αυτές τις μορφές αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς και άλλοι μπορεί να σημειώνουν επιθετική ανάπτυξη. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς είναι ιάσιμες με την κατάλληλη θεραπεία.

Αιτίες εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς

Στις πιθανές αιτίες που μπορεί να συνδράμουν στην εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς συγκαταλέγονται:

  • Το γυναικείο φύλο, καθώς η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου εντοπίζεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες
  • Η κληρονομική προδιάθεση, ειδικά αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς ή θυρεοειδικών νοσημάτων στο οικογενειακό περιβάλλον
  • Η ηλικία, καθώς η συγκεκριμένη νόσος συνήθως εντοπίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών
  • Το αυξημένο σωματικό βάρος ή η παχυσαρκία
  • Η υποβολή σε ακτινοβολία την περίοδο της παιδικής ηλικίας
  • Η ύπαρξη θυροειδικής νόσου όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η οποία έχει συνδεθεί με την εκδήλωση λεμφώματος
  • Η ύπαρξη ορισμένων γενετικών μεταλλάξεων όπως η μετάλλαξη σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο (RET)
  • Η ανεπάρκεια σε ιώδιο

Συμπτώματα καρκίνου του θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα στην αρχή της νόσου. Καθώς ο όγκος εξαπλώνεται, μπορεί να προκαλέσει:

  • Ένα εξόγκωμα (οζίδιο) που μπορεί να γίνει αισθητό μέσω του δέρματος στο λαιμό και ενδεχομένως να προκαλεί πόνο κατά την ψηλάφιση
  • Αλλαγές στη φωνή, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης βραχνάδας
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Δύσπνοια
  • Πόνο στο λαιμό και στον αυχένα
  • Πρησμένους λεμφαδένες στην περιοχή του λαιμού (λεμφαδενοπάθεια)

Διάγνωση καρκίνου του θυρεοειδούς

Στην περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος όζος στην περιοχή του θυρεοειδούς αδένα, είναι σημαντικό να υποστεί διερεύνηση προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι καρκινικός. Αυτό πραγματοποιείται μέσα από τη διενέργεια υπερηχογραφήματος, κατά τη διάρκεια του οποίου μέσα από παρακέντηση με λεπτή βελόνα λαμβάνεται δείγμα του όζου, προκειμένου να υποβληθεί σε εξέταση. Εάν ένα οζίδιο είναι καρκινικό, ένας παθολόγος θα καθορίσει τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου. Πιθανότατα ο ασθενής θα παραπεμφθεί σε χειρουργό προκειμένου να αναπτυχθεί ένα σχέδιο θεραπείας.

Θεραπεία καρκίνου του θυρεοειδούς

Η θεραπεία για τον καρκίνο του θυρεοειδούς σχεδιάζεται με τη συνεργασία ενδοκρινολόγου και γενικού χειρουργού εξειδικευμένου στη χειρουργική της συγκεκριμένης περιοχής. Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική με ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα, μια επέμβαση που ονομάζεται ολική θυρεοειδεκτομή. Για την ομαλή διενέργεια της επέμβασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικός νευροδιεγέρτης, μια συσκευή που συμβάλλει στην αναγνώριση της πορείας των νεύρων στο εσωτερικό των ιστών, ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κάκωση των νεύρων ή των φωνητικών χορδών. Είναι σημαντικό επίσης να διατηρηθούν ανέπαφοι οι παραθυρεοειδείς αδένες. Στο τέλος της επέμβασης ο χειρουργός πραγματοποιεί πλαστική αποκατάσταση της τομής με χρήση ραφής ενδοδερμικά.

Για την ολοκλήρωση της θεραπείας χορηγείται θεραπευτική δόση από ραδιενεργό ιώδιο, προκειμένου να καταστραφούν πιθανά υπολειπόμενα καρκινικά κύτταρα ή μεταστάσεις στο λεμφαδένα. Τέλος, χορηγείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.