Τα συρίγγια πρωκτού αποτελούν κανάλια που συνδέουν τον πρωκτικό σωλήνα με το δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Δημιουργούνται συνήθως εξαιτίας χρόνιας φλεγμονής στους πρωκτικούς αδένες εξαιτίας μεγάλης συγκέντρωσης βακτηρίων και μικροβίων γύρω από αυτούς. Λόγω της φλεγμονής πρώτα δημιουργείται ένα απόστημα, δηλαδή μια κοιλότητα γεμάτη πύον κοντά στον πρωκτό ή γύρω από αυτόν. Έπειτα η πάθηση εξελίσσεται σε συρίγγιο, αφού “σκάσει” το απόστημα, σχηματίζοντας μία οπή, η οποία συνδέει το εσωτερικό του πρωκτού με το δέρμα.

Αιτία δημιουργίας πρωκτικών συριγγίων

Τα συρίγγια δημιουργούνται εξαιτίας της ύπαρξης φλεγμονής στους πρωκτικούς αδένες, η οποία οδηγεί στη δημιουργία ενός αποστήματος. Άλλα αίτια που συνδράμουν στην εμφάνιση της πάθησης είναι:

  • Η χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Η νόσος του Crohn
  • Η ύπαρξη τραύματος στην περιοχή του πρωκτού
  • Η ύπαρξη κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος
  • Ασθένειες όπως η φυματίωση, η εκκολπωματίτιδα και ο καρκίνος του πρωκτού.

Συμπτώματα πρωκτικών συριγγίων

Το βασικό σύμπτωμα που εκδηλώνουν τα συρίγγια πρωκτού είναι η εκροή πυώδους ή ορώδους υγρού από τον πρωκτό. Ο ασθενής παρατηρεί λεκέδες στο εσώρουχό του σε καθημερινή βάση. Εξαιτίας της πιθανής ύπαρξης αποστήματος παρουσιάζεται στην περιοχή οξύς πόνος, πρήξιμο και ερυθρότητα. Σπανιότερα συμπτώματα αποτελούν ο κνησμός στην πάσχουσα περιοχή, η αιμορραγία, ο πόνος κατά την κένωση και η εκδήλωση πυρετού.

Διάγνωση πρωκτικών συριγγίων

Για τη διάγνωση των πρωκτικών συριγγίων απαιτείται κλινική εξέταση από έναν εξειδικευμένο χειρουργό, παράλληλα με την προσεκτική λήψη του ιστορικού του ασθενούς. Αν κριθεί αναγκαίο, μπορεί να πραγματοποιηθούν επιπρόσθετα απεικονιστικές εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία, ορθοσκόπηση ή ενδοορθικός υπέρηχος.

Θεραπεία πρωκτικών συριγγίων

Τα πρωκτικά συρίγγια αντιμετωπίζονται στην πλειοψηφία τους χειρουργικά. Στην περίπτωση ενός απλού συριγγίου, ο αρμόδιος χειρουργός πραγματοποιεί διάνοιξη στο δερματικό πόρο κόβοντας το δέρμα και τους μύες κάτω από την πάσχουσα περιοχή και καθαρίζοντάς τη, αφήνοντας την τομή να επουλωθεί από το εσωτερικό της προς τα έξω. Σε περιπτώσεις περίπλοκων συριγγίων, τα οποία διαπερνούν τους μυς στην περιοχή του πρωκτού, η διάνοιξη δεν αποτελεί επιλογή καθώς ενέχει κίνδυνο για τραυματισμό των συγκεκριμένων μυών, γεγονός το οποίο συνεπάγεται μερική ακράτεια. Οι επεμβάσεις που μπορούν να διενεργηθούν για την αποκατάσταση πιο περίπλοκων πρωκτικών συριγγίων είναι με την τοποθέτηση seton, το οποίο πραγματοποεί εκτομή του συριγγίου σταδιακά, η μέθοδος Flap, μέσα από την οποία πραγματοποείται πλαστική αποκατάσταση του έσω στομίου του συριγγίου. Πιο σύγχρονες μέθοδοι αξιοποιούν τη χρήση του laser για τον καυτηριασμό της πάσχουσας περιοχής, όπως η ενδοσκοπική τεχνική VAAFT.