H σκωληκοειδίτιδα αποτελεί την εκδήλωση φλεγμονής στην σκωληκοειδή απόφυση. Αυτή συνιστά ένα μικρό τμήμα στο παχύ έντερο το οποίο ξεκινάει από το αρχικό σημείο αυτού, κοντά στην περιοχή με την οποία συνδέεται με το λεπτό έντερο (τυφλό έντερο). Βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του κοιλιακού τοιχώματος, λίγο πιο κάτω από τον ομφαλό.
Όταν ο αυλός της σκωληκοειδούς απόφυσης αποφράσσεται, δημιουργείται οίδημα, ενώ μικρόβια διαχέονται στα τοιχώματά του και στην κοιλιακή περιοχή. Η σκωληκοειδίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε οξεία μορφή, με την εκδήλωση έντονων συμπτωμάτων. Γι’αυτό το λόγο, χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.
Αιτίες εμφάνισης σκωληκοειδίτιδας
Αιτία για τη δημιουργία φλεγμονής αποτελεί η απόφραξη του αυλού της απόφυσης. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της διόγκωσης των λεμφαδένων γύρω από το κεντρικό σκέλος της. Απόφραξη επίσης προκαλεί η συγκέντρωση κοπράνων ή στερεών καταλείπων τροφής, αλλά και η ύπαρξη λοιμώξεων όπως εντεροκολίτιδα ή κάποια άλλη ιογενής λοίμωξη. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις η απόφραξη δημιουργείται εξαιτίας της ύπαρξης ξένων σωμάτων.
Συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας
Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν την ύπαρξη σκωληκοειδίτιδας μπορεί να συγχέονται με άλλες γαστρεντερολογικές παθήσεις όπως η γαστρεντερίτιδα ή παθήσεις του παχέος εντέρου όπως η εκκολπωματίτιδα. Όμοια είναι και τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης ή γυναικολογικών παθήσεων όπως η σαλπιγγίτιδα ή η εξωμήτριος κύηση. Τα βασικότερα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν:
- Πόνο στην κοιλιακή περιοχή, ο οποίος στην αρχή είναι ήπιος και στη συνέχεια εντείνεται και εντοπίζεται στο κάτω δεξιά τμήμα της κοιλιάς. Με την πάροδο του χρόνου η ένταση του πόνου αυξάνεται, ιδίως όταν ο ασθενής κινείται.
- Απουσία όρεξης για φαγητό
- Πυρετό
- Ναυτία
Μερικές φορές η απόφραξη και το οίδημα μαζί με την φλεγμονή της, προκαλούν ρήξη αυτής και διάχυση κοπρανώδους υλικού και μικροβίων στην περιτοναϊκή κοιλότητα, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει περιτονίτιδα. Η πάθηση αυτή προκαλεί οξύ πόνο και χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης, καθώς είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς.
Διάγνωση σκωληκοειδίτιδας
Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας δε συνιστά εύκολη υπόθεση, καθώς τα συμπτώματά της παραπέμπουν σε πλήθος άλλων παθήσεων. Σε πρώτο στάδιο ο ιατρός πραγματοποιεί φυσική εξέταση εστιάζοντας ιδιαίτερα στην κοιλιακή περιοχή. Στη συνέχεια ακολουθεί η διενέργεια εξετάσεων αίματος και ούρων και ακτινογραφία θώρακος ή κοιλίας. Συχνά ακολουθεί διενέργεια υπερηχογραφήματος κοιλίας ή αξονική.
Θεραπεία σκωληκοειδίτιδας
Η θεραπεία για τη σκωληκοειδίτιδα είναι αποκλειστικά χειρουργική. Σε περίπτωση ήπιων συμπτωμάτων ο ασθενής μπορεί να ακολουθήσει συντηρητική θεραπεία με φάρμακα, ωστόσο έπειτα θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
Σε περίπτωση που η σκωληκοειδίτιδα εντοπίζεται σε απλή μορφή, δηλαδή δεν έχει παρουσιάσει διάτρηση και ρήξη, ο χειρουργός πραγματοποιεί απλή σκωληκοειδεκτομή, αφαιρεί δηλαδή χειρουργικά την σκωληκοειδή απόφυση με μια τομή στην κάτω δεξιά περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος ή κάτωθι του ομφαλού.
Σε περίπτωση που η σκωληκοειδής απόφυση παρουσιάζει διάτρηση και έχει εξελιχθεί σε περιτονίτιδα, η κατάσταση χρήζει επείγουσας χειρουργικής επέμβασης σε πλαίσιο 4 ωρών με τη διενέργεια σκωληκοειδεκτομής σε συνδυασμό με ενδελεχή καθαρισμό της κοιλιακής κοιλότητας από τα διαχέοντα υγρά.
Πλέον η επέμβαση της σκωληκοειδεκτομής μπορεί να διενεργηθεί λαπαροσκοπικά, μέσα από τρεις μικρές οπές στην κοιλιακή περιοχή, μέσα από τις οποίες γίνεται η εισαγωγή του λαπαροσκοπίου, ενός οργάνου με μια μικροσκοπική κάμερα στην άκρη του, που επιτρέπει στον χειρουργό, μέσα από τη μεγέθυνση της εικόνας της ενδοκοιλιακής περιοχής σε οθόνη, να αποκτήσει μέγιστη ορατότητα ώστε να αφαιρέσει τη σκωληκοειδή απόφυση και να πραγματοποιήσει διεξοδικό καθαρισμό της περιοχής. Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής είναι αρκετά, καθώς αποτελεί μια αναίμακτη μέθοδο που προσφέρει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και χρόνο νοσηλείας, άμεση ανάρρωση κι επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.