Οι αιμορροΐδες αποτελούν τύπο αιμοφόρων αγγείων και φλεβών στον πρωκτό και στο κάτω μέρος του ορθού. Υπάρχουν δύο τύποι, οι εσωτερικές αιμορροΐδες, οι οποίες αναπτύσσονται μέσα στο ορθό, και οι εξωτερικές αιμορροΐδες, οι οποίες γίνονται αντιληπτές κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες χωρίζονται σε τέσσερις βαθμούς, ανάλογα με το μέγεθος και το βαθμό εμφάνισής τους.

Οι αιμορροΐδες πρώτου βαθμού δεν προβάλλουν καθόλου έξω από την περιοχή του πρωκτού, αυτές του δευτέρου βαθμού προεξέχoυν από τον πρωκτό κατά τη διάρκεια της καταπόνησης ή της εκκένωσης αλλά επιστρέφουν αυτόματα στη θέση τους. Στον τρίτο βαθμό η αιμορροΐδα προεξέχει μέσω του πρωκτού κατά τη διάρκεια της καταπόνησης ή της εκκένωσης, αλλά μπορεί να επανέλθει με το χέρι στη θέση του, ενώ στον τέταρτο βαθμό η αιμορροΐδα παραμένει σε πρόπτωση έξω από τον πρωκτό. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες μπορούν να προκαλέσουν θρόμβωση, αν πραγματοποιηθεί υπερβολική συγκέντρωση αίματος.

Και οι εσωτερικές και οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι υπαρκτές σε φυσιολογικά πλαίσια σε όλους τους ανθρώπους, πραγματοποιώντας τη μεταφορά αίματος στην περιοχή του πρωκτού, υποβοηθώντας το μηχανισμό της εγκράτειας και ελέγχοντας τις κενώσεις. Όταν όμως προκληθεί σε αυτές ερεθισμός, διόγκωση ή πρόπτωση εξαιτίας της χαλάρωσης των ιστών που τις συγκρατούν, τότε πυροδοτούν την έξαρση δυσάρεστων συμπτωμάτων, και γίνεται λόγος για αιμορροϊδοπάθεια.

Αιμορροΐδες: Αιτίες εμφάνισης

Στις αιτίες που ευθύνονται για την εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας συγκαταλέγονται:

 • Οι κληρονομικοί παράγοντες
 • Η δυσκοιλιότητα
 • Η διάρροια
 • Ο χρόνιος βήχας
 • Η διατροφή από την οποία υπολείπονται φυτικές ίνες
 • Η καθιστική ζωή
 • Η εγκυμοσύνη
 • Η άρση βαρέων αντικειμένων ή η έντονη χειρωνακτική εργασία
 • Η λήψη φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα ή διάρροια

Αιμορροΐδες: Συμπτώματα

Οι αιμορροΐδες στην πλειοψηφία τους παρουσιάζουν τα εξής συμπτώματα:

 • Πόνος (ειδικά σε περιπτώσεις τετάρτου βαθμού εσωτερικών αιμορροΐδων ή θρομβωμένων εξωτερικών)
 • Έκκριση βλέννης
 • Αιμορραγία
 • Ερεθισμός και κνησμός στην περιοχή του πρωκτού
 • Δυσκοιλιότητα
 • Χαλάρωση πρωκτικού σφιγκτήρα

Διάγνωση Αιμορροΐδων

Η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας πραγματοποιείται με προσεκτική κλινική εξέταση και λήψη του ιστορικού του ασθενούς, προκειμένου, με βάση τα συμπτώματα, να εξακριβωθεί η ύπαρξη της πάθησης και ο αποκλεισμός άλλων ασθενειών. Μπορεί να χρειαστεί επίσης η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων όπως η ακτινογραφία με τη χρήση αδιαφανούς κλύσματος και η σιγμοειδοσκόπηση. Έπειτα, προτείνεται η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Αιμορροΐδες: Θεραπεία

Στις αιμορροΐδες πρώτου και δευτέρου βαθμού, η θεραπεία που συστήνεται είναι συντηρητική, η οποία διαρκεί για 2 εβδομάδες. Προτείνονται αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, με την κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών και νερού ώστε να ρυθμιστούν οι κενώσεις, και η υιοθέτηση σωστής υγιεινής στην πρωκτική και περιπρωκτική περιοχή. Στην περίπτωση που υπάρχει φλεγμονή, μπορεί να χορηγηθούν ήπια αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλοιφές ή υπακτικά. Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν αποφέρει αποτελέσματα, τότε απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση.

Σε περιπτώσεις αιμορροΐδων τρίτου η τετάρτου βαθμού ή όταν υπάρχει κάποιος θρόμβος, τότε προτείνεται χειρουργική επέμβαση. Η πιο κοινή επέμβαση για την αντιμετώπιση της πάθησης είναι η αιμορροϊδεκτομή. Σε αυτή την περίπτωση, ο χειρουργός αφαιρεί τον υπερβολικό ιστό που προκαλεί αιμορραγία. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική ή ραχιαία αναισθησία σε συνδυασμό με καταστολή, ή γενική αναισθησία.

Η αιμορροϊδεκτομή είναι ο πιο αποτελεσματικός και ολοκληρωμένος τρόπος αντιμετώπισης σοβαρών ή επαναλαμβανόμενων αιμορροΐδων, και μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με ανοιχτή τεχνική, όπου η τομή αφήνεται να επουλωθεί μόνη της, είτε με κλειστή μέθοδο, όπου οι άκρες της τομής κλείνονται με ράμματα. Παράλληλα, μπορεί να γίνει χρήση συρραπτικού, η οποία συνιστά μη επεμβατική μέθοδο, όπου ο περίσσιος ιστός κόβεται προκαλώντας αιμορροϊδοπηξία. Η πιο σύγχρονη τεχνική για την αντιμετώπιση της πάθησης είναι η αιμορροϊδεκτομή με laser, μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ο Γενικός Χειρουργός στην Αθήνα Δρ. Βασίλειος Κοντοστόλης εφαρμόζει την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της θεραπείας με laser για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας, με εξαιρετικά αποτελέσματα.