Οι αιμορροΐδες και η εξέλιξή τους σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη διατροφή ενός ατόμου και την κατανάλωση των κατάλληλων τροφών.
Οι αιμορροΐδες συνιστούν κύριο ανατομικό στοιχείο της πρωκτικής περιοχής. Αποτελούνται από ένα συνδυασμό αιμοφόρων αγγείων, μικροσκοπικών φλεβών και αρτηριών, τα οποία βοηθούν στη μεταφορά αίματος στη συγκεκριμένη περιοχή. Επιτελούν δύο βασικές λειτουργίες, την παροχή προστασίας στην περιοχή του πρωκτικού σφιγκτήρα, βοηθώντας το κλείσιμο του πρωκτού και την εγκράτεια των κοπράνων. Παράλληλα, οι αιμορροΐδες είναι υπεύθυνες για την παροχή προστασίας στο βλεννογόνο του εντέρου από από διαφόρου είδους τραυματισμούς. Οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογικό τμήμα της περιοχής του πρωκτού, και διακρίνονται σε εσωτερικές κι εξωτερικές.
Οι αιμορροΐδες μπορούν να μετατραπούν σε ιατρικό πρόβλημα όταν παρουσιάσουν φλεγμονή, διόγκωση, αύξηση του μεγέθους τους και χαλάρωση των ιστών που τις συγκρατούν στη θέση τους. Η πάθηση που προκύπτει ονομάζεται αιμορροϊδοπάθεια, και τα συμπτώματά της κυμαίνονται από πιο ήπια έως πολύ ενοχλητικά. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία, κνησμό, πόνο κι αιμορραγία. Επίσης, καθιστούν τις κενώσεις πιο επώδυνες και δύσκολες και μπορεί να προκαλέσουν εκκρίσεις βλέννας.
Οι αιτίες που είναι υπεύθυνες για τη διόγκωση και φλεγμονή των αιμορροΐδων είναι πολυάριθμες. Μία από τις βασικότερες, ωστόσο, είναι η δυσκοιλιότητα, η οποία προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την υιοθέτηση μιας διατροφής φτωχής σε φυτικές ίνες. Οι αιμορροΐδες και η εξέλιξή τους σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη διατροφή ενός ατόμου. Η διατροφή και οι επιλογές του τρόπου ζωής του κάθε ατόμου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση αυτής της πάθησης. Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων, ενώ άλλες μπορεί να προκαλέσουν έξαρση.
Ορισμένες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορούν να αποτρέψουν ή να προσφέρουν ανακούφιση σε όσους πάσχουν από αιμορροΐδες. Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνει ένα άτομο με αιμορροΐδες είναι να αυξήσει την πρόσληψη νερού, με την κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερό την ημέρα αλλά και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Η πρόσληψη αρκετού νερού προσφέρει ενυδάτωση και βοηθά στις κινήσεις του εντέρου, ενώ παράλληλα βοηθά την αφομοίωση των φυτικών ινών προς αποφυγή της δυσκοιλιότητας.
Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων συνιστάται μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Αυτές βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, αυξάνουν την ποσότητα του νερού στα κόπρανα και επίσης διευκολύνουν τις κενώσεις. Οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων και να ελαττώσουν την πιθανότητα εμφάνισης αιμορραγίας. Είναι σημαντική η ενσωμάτωση τόσο διαλυτών, όσο και αδιάλυτων φυτικών ινών στη διατροφή ενός ατόμου που πάσχει από αιμορροϊδες. Οι συνιστώμενες τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Οι φλούδες των φρούτων είναι μια εξαιρετική πηγή αδιάλυτων φυτικών ινών, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην αφαιρούνται. Η λήψη ενός συμπληρώματος φυτικών ινών μπορεί επίσης να αποβεί αποτελεσματικό για τη διαχείριση της πάθησης.
Για τη διαχείριση κι αντιμετώπιση των αιμορροΐδων είναι σημαντική η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή είναι χημικές ουσίες φυτικής προέλευσης με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Οι ουσίες αυτές επιδιορθώνουν τυχόν βλάβες στους ιστούς και βοηθούν παράλληλα στη διαχείριση του βάρους, μειώνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας, μιας πάθησης που συνδέεται στενά με την εμφάνιση αιμορροΐδων. Κατά συνέπεια, τα φλαβονοειδή μπορούν να συνδράμουν αποτελεσματικά στη θεραπεία των αιμορροΐδων. Οι ουσίες αυτές περιέχονται στο τσάι, το κόκκινο κρασί, το χυμό εσπεριδοειδών, το σπανάκι, το λάχανο και τα κρεμμύδια. Σημαντικό ρόλο επίσης στη βελτίωση της υγείας του εντέρου και την προώθηση υγιών βακτηρίων διαδραματίζουν τα προβιοτικά.
Για τη θεραπεία των αιμορροΐδων είναι σημαντικό να αποφεύγονται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως τα τηγανητά γεύματα. Τα πικάντικα φαγητά μπορούν επίσης να προκαλέσουν αναστάτωση κι ερεθισμό στο στομάχι, αλλά και κατά τη διάρκεια των κενώσεων. Η αποφυγή των πικάντικων τροφών βοηθά επίσης στη μείωση της παλινδρόμησης οξέος. Η καφεΐνη και το αλκοόλ αποτελούν ενοχοποιητικά στοιχεία που ευθύνονται για τη διατάραξη της λειτουργίας του εντέρου. Επίσης, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νατρίου μπορεί προκαλέσει αφυδάτωση και αίσθηση φουσκώματος.
Το σωστό πρόγραμμα διατροφής είναι μια βασική τακτική για την πρόληψη και την ανακούφιση από τα συμπτώματα των αιμορροΐδων. Ωστόσο, η επίσκεψη σε ιατρό είναι απαραίτητο βήμα για την εύρεση της κατάλληλης θεραπείας.