Πολλές διαταραχές επηρεάζουν την ικανότητα του παχέος εντέρου να λειτουργεί σωστά. Οι παθήσεις του παχέος εντέρου αναφέρονται σε καταστάσεις που επηρεάζουν το παχύ έντερο ή το ορθό και τη λειτουργικότητά τους. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να κυμαίνονται από ήπιους ερεθισμούς έως σοβαρές ασθένειες. Επιπλέον, τα προβλήματα του εντέρου μπορεί να συνοδεύουν άλλα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την υποκείμενη νόσο, διαταραχή ή πάθηση. Ο Γενικός Χειρουργός στην Αθήνα Δρ. Βασίλειος Κοντοστόλης αντιμετωπίζει αποτελεσματικά χειρουργικά όσες παθήσεις του παχέος εντέρου χρήζουν χειρουργικής παρέμβασης.

Οι πιο συχνές παθήσεις του παχέος εντέρου είναι οι λειτουργικές διαταραχές, δηλαδή διαταραχές στη λειτουργία του οργάνου. Η πιο κοινή λειτουργική διαταραχή που αφορά το παχύ έντερο είναι η δυσκοιλιότητα. Η συγκεκριμένη κατάσταση εκδηλώνεται με την δυσκολία πραγματοποίησης κενώσεων ή την σκληρή σύσταση των κοπράνων. Η δυσκοιλιότητα προκαλείται συχνά από την έλλειψη επαρκούς ποσότητας νερού και φυτικών ινών στη διατροφή. Η αναβολή της χρήσης του μπάνιου όταν υπάρχει η ανάγκη για κένωση επιβαρύνει σημαντικά την κατάσταση. Η υπερβολική καταπόνηση κατά τη διάρκεια της δυσκοιλιότητας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ραγάδες πρωκτού ή αιμορροΐδες.

Άλλοι τύποι παθήσεων του παχέος εντέρου οφείλονται ή συνδέονται με ανατομικές και παθολογικές αιτίες. Σε αυτές εντάσσονται οι πολύποδες παχέος εντέρου, ο καρκίνος παχέος εντέρου, η εκκολπωματίτιδα και οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Ορισμένες από αυτές τις αιτίες είναι πιο ακίνδυνες, ενώ άλλες, όπως ο καρκίνος παχέος εντέρου, ενδέχεται να αποβούν μακροπρόθεσμα απειλητικές για τη ζωή.

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου αποτελούν επιπλέον τμήματα ιστού που αναπτύσσονται στην επένδυση του παχέος εντέρου. Η πλειοψηφία των συγκεκριμένων μορφωμάτων είναι ακίνδυνοι και δεν προκαλούν συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν την ύπαρξή τους μέχρι να ανευρεθούν τυχαία σε κάποια απεικονιστική εξέταση. Ωστόσο, ένας πολύποδας ενδέχεται με την πάροδο του χρόνου να μετατραπεί σε καρκινικό, ιδίως αν το μέγεθός του σταδιακά αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό. Οι πολύποδες παχέος εντέρου που έχουν μετατραπεί σε καρκινικούς προκαλούν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες του παχέος εντέρου. Εκδηλώνεται όταν τα κύτταρα του παχέος εντέρου ή του ορθού αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας έναν όγκο. Στα πιο κοινά συμπτώματα εντάσσονται η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, η ατελής κένωση, ο κοιλιακός πόνος και η ανεξήγητη απώλεια βάρους. Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς δεν έχουν συμπτώματα έως ότου ο καρκίνος εξελιχθεί και αρχίσει να εξαπλώνεται σε άλλα όργανα. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να γίνονται τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι για την έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων.

Στις πιο κοινές παθήσεις του παχέος εντέρου συγκαταλέγεται και η εκκολπωματίτιδα, η οποία αποτελεί μια μορφή φλεγμονής που ξεκινά από την ύπαρξη εκκολπωμάτων. Τα εκκολπώματα αποτελούν διογκώσεις ή εξογκώματα του μυϊκού τμήματος του παχέος εντέρου. Αν τα εκκολπώματα που έχουν εκδηλωθεί στο παχύ έντερο αναπτύξουν φλεγμονή, τότε προκαλείται εκκολπωματίτιδα, η οποία συνιστά έναν τύπο κολίτιδας. Η εκκολπωματίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Με την οξεία μορφή, μπορεί να εκδηλωθούν ένα ή περισσότερα σοβαρά επεισόδια μόλυνσης και φλεγμονής. Στη χρόνια εκκολπωματίτιδα, η φλεγμονή και η λοίμωξη μπορεί να υποχωρήσουν αλλά ποτέ να μην εξαφανιστούν εντελώς. Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει εντερική απόφραξη.

Οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου αποτελούν διαταραχές που περιλαμβάνουν μακροχρόνια φλεγμονή των ιστών στο πεπτικό σύστημα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του γαστρεντερικού σωλήνα. Οι πιο κοινές μορφές φλεγμονοδών παθήσεων του εντέρου είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Η ελκώδης κολίτιδα εκδηλώνεται με φλεγμονή και πληγές (έλκη) κατά μήκος της επένδυσης του παχέος εντέρου και του ορθού. Η νόσος του Crohn χαρακτηρίζεται από φλεγμονή της επένδυσης του πεπτικού συστήματος, η οποία συχνά μπορεί να περιλαμβάνει τα βαθύτερα στρώματα του πεπτικού σωλήνα. Η νόσος του Crohn προσβάλλει συχνότερα το λεπτό έντερο. Ωστόσο, μπορεί επίσης να επηρεάσει το παχύ έντερο και όχι συχνά, τον ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα. Τόσο η ελκώδης κολίτιδα όσο και η νόσος του Crohn συνήθως χαρακτηρίζονται από διάρροια, αιμορραγία από το ορθό, κοιλιακό άλγος, κόπωση και απώλεια βάρους.