Ο πόνος στην κοιλιά συνιστά ένα συχνό σε εμφάνιση σύμπτωμα που μπορεί να κυμαίνεται από ήπια ενόχληση έως έντονη δυσφορία. Μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα κάποιας βλάβης ή πάθησης σε διάφορα ενδοκοιλιακά όργανα και συστήματα, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό της ακριβούς αιτίας χωρίς ιατρική αξιολόγηση. Οι πιθανές αιτίες είναι πολυπληθείς, και κυμαίνονται από εντελώς ακίνδυνες, έως απειλητικές για την υγεία. Συνεπώς, είναι σημαντικό να διερευνηθούν ορισμένες πιθανές αιτίες κοιλιακού πόνου. Μάλιστα, η εντόπιση του σημείου του πόνου βοηθά στον εντοπισμό της πηγής του και κατά συνέπεια οδηγεί σε τυχόν περαιτέρω εξετάσεις που μπορεί να είναι απαραίτητες.

Πόνος στην κοιλιά & γαστρεντερικά αίτια

Ο πόνος στην κοιλιά, και ιδίως στην άνω κοιλιακή χώρα οφείλεται συχνά σε γαστρεντερικά αίτια. Παθήσεις όπως η γαστρίτιδα, το πεπτικό έλκος, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορούν όλα να οδηγήσουν σε κοιλιακό άλγος. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, έλκος ή μη φυσιολογικές συσπάσεις εντός του γαστρεντερικού σωλήνα. Πιο συγκεκριμένα, οι παθήσεις που επηρεάζουν το λεπτό έντερο, όπως η κοιλιοκάκη ή η νόσος του Crohn, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο κέντρο της κοιλιακής χώρας. Άλλες αιτίες πόνου στο κέντρο της κοιλιάς μπορεί να περιλαμβάνουν την κατακράτηση αερίων, το φούσκωμα ή τη δυσκοιλιότητα. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο συγκεκριμένο σημείο, που συχνά συνοδεύεται από αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.

Παθήσεις του παχέος εντέρου όπως η εκκολπωματίτιδα εκδηλώνονται με πόνο στην αριστερή κάτω κοιλιακή χώρα. Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν, εκτός από πόνο, πυρετό, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου και αιμορραγία από το ορθό. Στις παθήσεις που εκδηλώνονται με πόνο στην κοιλιά συγκαταλέγεται και η σκωληκοειδίτιδα. Η σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρό, εντοπισμένο πόνο κάτω δεξιά στην κοιλιά που μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, η οποία αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση. Τέλος, ο πόνος στην κοιλιά ενδέχεται να υποδηλώνει την ύπαρξη σοβαρότερων και απειλητικών για την υγεία παθήσεων, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ειδικά εάν ο πόνος συνοδεύεται από δυσκοιλιότητα, διάρροια, ατελή κένωση και ακράτεια του εντέρου.

Κοιλιακό άλγος ως αποτέλεσμα διαταραχών της χοληδόχου κύστης, του σπλήνα και του παγκρέατος

Παράλληλα, πλήθος διαταραχών της χοληδόχου κύστης, του σπλήνα και του παγκρέατος αποτελούν αιτίες εκδήλωσης πόνου στην κοιλιά.  Οι πέτρες στη χολή (χολολιθίαση), η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα) και του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα) μπορεί να προκαλέσουν έντονο κοιλιακό άλγος, που συχνά συνοδεύεται από ναυτία και έμετο. Αυτές οι καταστάσεις απαιτούν συνήθως άμεση ιατρική παρέμβαση. Ηπατικές παθήσεις όπως η ηπατίτιδα ή η κίρρωση μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα. Ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ίκτερο, ναυτία ή αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου. Παθήσεις της σπλήνας ή του αριστερού νεφρού εκδηλώνονται με πόνο στην άνω αριστερή κοιλιακή χώρα.

Πόνος στην κοιλιά & ύπαρξη κήλης

Πόνος στην κοιλιά μπορεί να εκδηλωθεί παράλληλα ως απόρροια ύπαρξης κάποιας κήλης. Οι κήλες εμφανίζονται όταν ένα όργανο ή ιστός προβάλλει μέσα από ένα εξασθενημένο σημείο στους κοιλιακούς μύες. Ανάλογα με τον τύπο και την τοποθεσία, οι κήλες μπορεί να προκαλέσουν ποικίλου βαθμού πόνο στην κοιλιά και ενόχληση. Εάν ο πόνος εντοπίζεται στο κέντρο της κοιλιάς, γύρω από τον ομφαλό, ενδέχεται να υποδηλώνει την ύπαρξη βουβωνοκήλης.

Συμπερασματικά, ο πόνος στην κοιλιά είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να προκύψει από διάφορες αιτίες, που κυμαίνονται από γαστρεντερικά προβλήματα έως παθήσεις που αφορούν όργανα όπως το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη και το πάγκρεας. Τυχόν πόνος στην κοιλιακή χώρα που δεν υποχωρεί θα πρέπει να αξιολογηθεί από ειδικό, προκειμένου να προληφθούν τυχόν επιπλοκές. Ο Γενικός Χειρουργός στην Αθήνα, Δρ. Βασίλειος Κοντοστόλης αξιολογεί με ακρίβεια την υποκείμενη αιτία του κοιλιακού πόνου και καθορίζει το καταλληλότερο σχέδιο θεραπείας.