Η χοληδόχος κύστη αποτελεί ένα μικρού μεγέθους όργανο στη δεξιά πλευρά της κοιλιακής χώρας, που συγκεκριμένα εντοπίζεται κάτω από το ήπαρ. Στη χοληδόχο κύστη συγκεντρώνεται η χολή, ένα πεπτικό υγρό παραγόμενο από το ήπαρ, το οποίο απελευθερώνεται στο δωδεκαδάκτυλο του λεπτού εντέρου, διευκολύνοντας τη λειτουργία της πέψης κατά βάση των λιπών. Όταν προκαλούνται διαταραχές στη συγκέντρωση της χολής, σχηματίζονται χολόλιθοι, δηλαδή συμπαγείς συγκεντρώσεις πεπτικού υγρού. Η διαμόρφωση χολόλιθων προκαλεί χολολιθίαση, μια πάθηση η οποία αν προκαλέσει έντονα συμπτώματα, χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης μέσω μιας επέμβασης που ονομάζεται χολοκυστεκτομή. Η πιο εξελιγμένη χειρουργική μέθοδος διενέργειας χολοκυστεκτομής αποτελεί η Ρομποτική Χολοκυστεκτομή με τομές Bikini, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η επέμβαση της χολοκυστεκτομής συνιστάται στην αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Η ρομποτικά υποβοηθούμενη μορφή της συγκεκριμένης επέμβασης πραγματοποιείται με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος da Vinci. Το συγκεκριμένο σύστημα παρέχει ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση κι ευχέρεια χειρισμών σε σχέση με τις λαπαροσκοπικές τεχνικές, καθώς επιτρέπει την τρισδιάστατη προβολή, τη μεγέθυνση της εικόνας του εσωτερικού των οργάνων και την ευελιξία των χειρουργικών εργαλείων, προωθώντας τη διενέργεια χειρουργικών τεχνικών με απόλυτη ακρίβεια στη γενική χειρουργική.

Η ρομποτική χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται με τη διενέργεια τεσσάρων τομών στην άνω κοιλιακή χώρα, στις οποίες τοποθετούνται τροκάρ, δηλαδή ιατρικές συσκευές που χρησιμεύουν ως μια μορφή πύλης για την είσοδο άλλων χειρουργικών εργαλείων. Έπειτα, η χοληδόχος κύστη αφαιρείται μέσα από τις υπόλοιπες τομές, στις οποίες μετά σφραγίζονται με ράμματα. Η συγκεκριμένη επέμβαση αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, με ελαχιστοποιημένη πιθανότητα επιπλοκών.

Ωστόσο, αυτή η χειρουργική προσέγγιση μπορεί να μην προσφέρει αισθητική ικανοποίηση σε ορισμένους ασθενείς λόγω των ορατών ουλών που αφήνουν οι τομές. Αυτές οι ουλές μπορούν να καταστούν αόρατες στο μάτι, εάν αλλάξουν τα σημεία διενέργειας των τομών και εισόδου των χειρουργικών εργαλείων. Η νεότερη μέθοδος ρομποτικής χολοκυστεκτομής διενεργείται με την τροποποίηση των σημείων όπου πραγματοποιούνται οι τομές. Πιο συγκεκριμένα, η διενέργεια των τομών στη γραμμή του bikini εξασφαλίζει ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς παραμένουν αόρατες μετεγχειρητικά.

Κατά τη ρομποτική χολοκυστεκτομή με τομές Bikini, πραγματοποιούνται τέσσερις οπές από τις οποίες εισέρχονται τα χειρουργικά εργαλεία του ρομποτικού συστήματος. Η πρώτη τομή βρίσκεται στην περιοχή του ομφαλού, ενώ οι υπόλοιπες τρεις πραγματοποιούνται στο κάτω μέρος της κοιλιάς στη γραμμή του μπικίνι, και πιο συγκεκριμένα στη δεξιά, μεσαία και αριστερή κάτω κοιλιακή περιοχή μέσα από τη διενέργεια εγκάρσιας τομής. Η ρομποτική χολοκυστεκτομή με τομές στη γραμμή του μπικίνι είναι τεχνικά εφικτή, ασφαλής και αποτελεσματική. Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι το βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς ορατές ουλές στην κοιλιακή χώρα.