Η σκωληκοειδίτιδα αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση. Συμβαίνει όταν η σκωληκοειδής απόφυση προκαλεί πόνο, διογκώνεται και αναπτύσσει φλεγμονή. Στην πραγματικότητα, η σκωληκοειδίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία πόνου στην κοιλιά που θα απαιτήσει χειρουργείο ώστε να αντιμετωπιστεί. Αν και μπορεί να μην έχει πλέον ζωτικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία, η σκωληκοειδής απόφυση παραμένει στον σύγχρονο άνθρωπο. Σήμερα, ωστόσο, συχνά φαίνεται να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Σκωληκοειδής απόφυση: Τι μπορεί να προκαλέσει η φλεγμονή ή η ρήξη της

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένας σάκος σε σχήμα σωλήνα που συνδέεται με το παχύ έντερο. Οι ειδικοί διαφωνούν για τον ακριβή σκοπό της σκωληκοειδούς απόφυσης, αλλά συμφωνούν με την πάροδο του χρόνου, το σώμα δεν τη χρειάζεται πλέον. Μερικές φορές, μια απόφραξη στην επένδυση της σκωληκοειδούς απόφυσης μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη, δηλαδή σκωληκοειδίτιδα, και να προκαλέσει ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, μια κατάσταση που είναι απειλητική για τη ζωή. Σε περίπτωση ρήξης της μολυσμένης σκωληκοειδούς απόφυσης, μπορεί να εξαπλωθούν βακτήρια στην κοιλιακή κοιλότητα, γεγονός που προκαλεί μια σοβαρή, ακόμη και απειλητική για τη ζωή, λοίμωξη. Η λοίμωξη αυτή ονομάζεται περιτονίτιδα, η οποία προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη της κοιλότητας του περιτοναίου. Τα βακτήρια εισέρχονται εξαιτίας μιας διάτρησης της γαστρεντερικής οδού, αιτία της οποίας αποτελεί η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης.

Σκωληκοειδίτιδα: Αίτια & συμπτώματα

Η σκωληκοειδίτιδα προκαλείται σχεδόν πάντα όταν το εσωτερικό της σκωληκοειδούς απόφυσης παρουσιάζει απόφραξη, γεγονός που οδηγεί στην εκδήλωση φλεγμονής και πόνου. Από τη στιγμή της φλεγμονής, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκληθεί ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης. Αυτό μπορεί να συμβεί μόλις 48 έως 72 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Εξαιτίας αυτού, η σκωληκοειδίτιδα συνιστά επείγουσα ιατρική κατάσταση. Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας είναι τα εξής:

  • Ξαφνικός πόνος ή πόνος γύρω από τον αφαλό ή το δεξί ισχίο που επιδεινώνεται όταν ο ασθενής περπατά, κινείται γρήγορα, βήχει ή φτερνίζεται. Ο πόνος συχνά χειροτερεύει όσο περνά ο καιρός, ενώ σε περίπτωση ρήξης της σκωληκοειδούς απόφυσης μπορεί να γίνει αισθητός σε όλη την κοιλιακή χώρα.
  • Ναυτία και έμετος
  • Απώλεια όρεξης
  • Χαμηλός πυρετός που αυξάνεται καθώς η ασθένεια εξελίσσεται
  • Φούσκωμα και αλλαγή στις κινήσεις του εντέρου (δυσκοιλιότητα ή διάρροια)
  • Πρήξιμο στην κοιλιά.

Σκωληκοειδίτιδα και χειρουργείο: Γιατί χρειάζεται & πώς πραγματοποιείται

Η σκωληκοειδίτιδα είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση. Είναι πιθανό η σκωληκοειδής απόφυση να υποστεί ρήξη και να προκαλέσει μια σοβαρή, απειλητική για την υγεία λοίμωξη. Για αυτόν τον λόγο, η σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπίζεται με χειρουργείο, το οποίο περιλαμβάνει την αφαίρεση της φλεγμονώδους σκωληκοειδούς απόφυσης. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται σκωληκοειδεκτομή.

Η σκωληκοειδεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί με έναν από τους δύο τρόπους:

  • Με ανοιχτό χειρουργείο, κατά το οποίο πραγματοποιείται μια τομή στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιακής χώρας. Έπειτα, η σκωληκοειδής απόφυση ανευρίσκεται και αφαιρείται. Εάν η σκωληκοειδής απόφυση έχει υποστεί ρήξη, ένας μικρός σωλήνας μπορεί να τοποθετηθεί για να αποστραγγίσει το πύον και άλλα υγρά στην κοιλιά. Η παροχέτευση θα αφαιρεθεί σε λίγες μέρες, όταν διαπιστωθεί ότι η μόλυνση έχει υποχωρήσει.
  • Με λαπαροσκοπική επέμβαση, η οποία αποτελεί ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Κατά την τεχνική αυτή πραγματοποιούνται αρκετές μικρές τομές και χρησιμοποιείται το λαπαροσκόπιο, δηλαδή ένα ειδικό όργανο με κάμερα και φως στο άκρο του , το οποίο προσφέρει ορατότητα στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας. Τα χειρουργικά εργαλεία τοποθετούνται μέσα από μερικές μικρές τομές. Η λαπαροσκοπική μέθοδος μπορεί συχνά να πραγματοποιηθεί ακόμα και αν η σκωληκοειδής απόφυση έχει υποστεί ρήξη.

Σε περίπτωση που η σκωληκοειδής απόφυση δεν παρουσιάσει ρήξη, η ανάρρωση μετά από μια σκωληκοειδεκτομή θα διαρκέσει μόνο μερικές ημέρες. Εάν η σκωληκοειδής απόφυση έχει υποστεί ρήξη, ο χρόνος ανάρρωσης θα είναι μεγαλύτερος και απαιτείται πρόσθετη χορήγηση αντιβιοτικών. Σε περίπτωση που η μόλυνση γύρω από την σκωληκοειδή απόφυση είναι πολύ σοβαρή για άμεση χειρουργική επέμβαση, λαμβάνεται θεραπεία για μερικές εβδομάδες με αντιβιοτικά, ώστε να υποχωρήσει η λοίμωξη, και η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται σε δεύτερο χρόνο. Ο Γενικός Χειρουργός στην Αθήνα Δρ. Βασίλειος Κοντοστόλης αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη σκωληκοειδίτιδα με το κατάλληλο χειρουργείο, ώστε να αποφευχθούν απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς επιπλοκές.